U trendu

Turska: Suđenje za više od 100 članova prokurdske stranke

ANKARA – Više od 100 ljudi povezanih sa prokurdskom strankom izaći će danas pred sud u Ankari zbog navodne umešanosti u nasilne proteste pre skoro sedam godina.

Tužioci su 108 lica optužili za 29 zločina, uključujući ubistva 37 ljudi, i traže višestruke doživotne kazne i na hiljade godina zatvora, prenosi agencija AP.

Prokurdska Narodna demokratska stranka (HDP) kaže da je suđenje politički motivisano.

Među optuženima su i bivši čelnici HDP-a. Iako nisu direktno izvršili nasilna dela, optuženi su zbog podsticanja na nasilje.

Sve optužbe se odnose na proteste koji su se odigrali od 6. do 8. oktobra 2014. godine, kada je grupa Islamska država preuzela sirijski grad Kobani, na granici sa Turskom.

Kada su članovi Islamske države ušli u taj grad, sirijski kurdski militanti ustali su protiv ekstremista boreći se u uličnim sukobima.

Mnogi etnički Kurdi u Turskoj bili su razočarani jer, kako smatraju, turska vlada njihovim sunarodnicima nije pružila dovoljnu pomoć u borbi protiv ekstremista. Tražili su da Turska otvori granicu.

Manji protesti su se već održavali, ali su postali masovniji nakon što je HDP 6. oktobra objavio „hitan poziv“ ljudima da izađu na ulice i protestuju protiv napada Islamske države i „embarga“ turske vlade na Kobani.

Protesti su zatim postali nasilni, navodi agencija AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.