U trendu

Turska uložila protest Holandiji zbog cepanja Kurana u Hagu

ANKARA – Turska je danas pozvala na razgovor holandskog ambasadora u Ankari zbog skupa koji je održan u nedelju u Hagu, na kome je cepana kopija muslimanske svete knjige Kurana, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova.

„Ambasador Holandije u Ankari je pozvan u naše ministarstvo i mi smo osudili i protestovali zbog ovog gnusnog i čina dostojnog prezira i zahtevali smo da Holandija ne dozvoli takve provokativne akte“, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Saopšteno je da i „čin dostojan prezira“ u Holandiji, nakon Švedske, gde su vređane islamske svete vrednosti, predstavlja „zločin iz mržnje“, i da je jasan pokazatelj da „islamofobija, diskriminacija i ksenofobija ne poznaju granice u Evropi“, navodi britanska agencija.

Nakon što je primerak Kurana spaljen u subotu na protestu u Stokholmu, iz Turske je poručeno Švedskoj da ne bi trebalo da očekuje podršku kandidaturi za članstvo u NATO.

To nije bilo prvi put da krajnje desničarski političar Rasmus Paludan, koji je na čelu danskog antiislamskog pokreta Stram Kurs (Tvrdokorni), spaljuje Kuran.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar