U trendu

Turska upozorava-ako se Kurdi ne povuku, ponovo ofanziva

ISTANBUL – Turski ministar spoljnih poslova ponovio je danas upozorenje da će njegova zemlja nastaviti vojnu ofanzivu na severoistoku Sirije ako kurdski borci ne napuste tu oblast pre isteka dogovora o prekidu vatre, što je u utorak uveče.

„Ukoliko se ne povuku, naša operacija će ponovo biti pokrenuta“, poručio je u Istanbulu šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu.

On je optužio kurdske grupe u Siriji da su 30 puta prekršile sporazum o petodnevnom primirju, ističući da su turske snage su uzvratile na napade.

Kurdski borci, prema rečima Čavušoglua poštuju dogovor i povlače se iz oblasti koje Turska kontroliše posle operacije, pokrenute 9. oktobra.

Turska je tražila da se kurdske snage povuku iz pograničnog pojasa na severu Sirije 30 kilometara od granice, gde namerava da premesti izbeglice, prenosi AP.

U međuvremenu, turska vojska je saopštila da pomno prati povlačenje kurdskih boraca sa severoistoka Sirije, navodeći da je zabeležila da je najmanje 125 vozila sa borcima napustilo tu oblast.

Sjedinjene Države i Turska postigle su sporazum o obustavi borbene operacije 17. oktobra u periodu od 120 sati, kako bi kurdske jedinice Sirijskih demokratskih snaga imale vremena da napuste područje pogranične „sigurnosne zone“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.