U trendu

Turska vojska na pragu osvajanja grada El-Baba

Turska vojska saopštila je danas da je blizu osvajanja grada El-Baba, koji trenutno kontroliše Islamska država (IS), i time pojača svoj uticaj u Siriji, prenosi Rojters.

El-Bab je uporište Islamske države nekih 30 kilometara od granice sa Turskom i bio je ključna meta ofanzive koju je Turska pokrenula u avgustu prošle godine, sa ciljem proterivanja ekstremista dalje od granice.

Turska veruje da je niz napada koje je izvela Islamska država, uključujući masovnu pucnjavu u istanbulskom klubu za doček Nove godine, planiran u El-Babu i Raki, još jednom ekstremističkom uporištu u Siriji.

„Operacija da se preuzme kontrola nad El-Babom bliži se kraju, a otpor IS uglavnom je slomljen“, saopštava turska vojska uoči posete direktora štaba šefova SAD, Džozefa Danforda.

Turska je deo NATO-a, ali odnosi sa SAD zategnuti su zbog američke podrske kurdskima „Jedinicama za zaštitu naroda“ (YPG) u borbi protiv ID.

Turska smatra YPG neprijateljskom silom i ogrankom Radničke partije Kurdistana (PKK), koja već tri decenije vodi oružanu pobunu protiv Turske.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da bi sledeća meta turske vojske trebalo da bude grad Raka, de fakto glavni grad Islamske države, koja je delom proterana iz svog uporišta Mosula u Iraku.

„Sirijske demokratske snage“, alijansa predvođena YPG, su u sred višefazne operacije opkoljavanja Rake, uz podršku vazdušnih udara i specijalnih jedinica koalicije predvođene SAD.

Turska želi da se ta operacija nastavi sa arapskim snagama iz tog regiona Sirije, bez učešća YPG.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.