U trendu

Turska želi da promeni ime

Turska službeno zahteva od Ujedinjenih nacija i drugih međunarodnih organizacija promenu imena zemlje u Türkiye, rekao je ministar spoljnih poslova Mevlüt Çavuşoğlu. Ankara će u utorak poslati službeno pismo svim međunarodnim akterima i očekuje da izmena postane službena nakon ove nedelje, rekao je Çavuşoğlu novinskoj agenciji Anadolu.

UN je „spreman“ za promenu, a Ankara podstiče promenu u Türkiye od anglizovane verzije Turkey u većem delu svoje međunarodne prepiske, uključujući i u prenosu spoljnopolitičkih vesti, dodao je.

Potez o rebrendiranju usledio je nakon dekreta koji je u decembru doneo predsednik Redžep Tajip Erdogan da se na engleskom, francuskom i nemačkom, među ostalim jezicima, pređe na naziv Türkiye, uključujući i prilikom označavanja izvoznih proizvoda.

Naziv Türkiye „predstavlja i izražava kulturu, civilizaciju i vrednosti turske nacije na najbolji način“, piše u Erdoganovu dekretu.

Tačan razlog za promenu naziva zemlje i vreme u kojem se to odvija nije jasan.

Državna televizija TRT navela je u članku u decembru „nelaskave“ konotacije naziva Turkey u engleskom jeziku, navodeći da se ili odnosi na „veliku pticu koja potiče iz Severne Amerike“ ili „kad nešto jako pođe po zlu“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.