U trendu

Turske kompanije za trgovinu kriptovalutama na listi firmi koje finansiraju terorizam

Turska je danas kompanije za trgovinu kriptovalutama stavila na listu formi koje se bave pranjem novca i finansiranjem terorizma.

Predsednikova uredba stupila je na snagu objavljivanjem u turskom službenom glasniku.

Donošenje uredbe usledilo je nakon što je u petak u Turskoj na snagu stupila zabrana upotrebe kriptovaluta i kriptoimovine za kupovinu robe i usluga, navodeći kao razlog potencijalno „nepopravljivu“ štetu i značajne rizike od takvih transakcija.

Turske vlasti su prošlog meseca pokrenule istragu zbog prevare protiv dve najveće kompanije za kriptovalute, Todeks i Vebitkoin.

Šestoro osumnjičenih koji su povezani sa platformom za trgovinu kriptovalutama Todeks uhapšeno je u petak i čeka sudjenje.

Na početku istrage kompanije Todeks, koja je svakodnevno trgovala stotinama miliona dolara, uhapšene su 83 osobe posle žalbe kupaca da ne mogu da pristupe svojim sredstvima.

Turska je izdala medjunarodni nalog za hapšenje izvršnog direktora Todeksa Faruka Fatiha Ozera, za kojeg se tvrdi da je pobegao s imovinom u vrednosti od oko dve milijarde dolara.

Iako su kriptovalute same po sebi rizične, mnogi Turci su im se okrenuli kao načinu da zaštite svoju uštedjevinu, s obzirom na to da je turska lira izgubila više od jedne četvrtine vrednosti u odnosu na dolar u poslednjih godinu dana.

Pad lire je povećao troškove uvozne robe i podstakao inflaciju što je dovelo do konstantnog pada životnog standarda.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar