U trendu

Turske snage granatirale američke trupe na severu Sirije

Američke specijalne snage u blizini sirijskog pograničnog grada Kobanea u regionu Alepo, večeras su se našle pod artiljerijskom vatrom s turskih položaja, javio je Pentagon. Među američkim vojnicima nema povređenih.

Pozivajući se na visokog zvaničnika Pentagona i iračkog kurdskog obaveštajnog službenika, „Njuzvik“ je javio da se napad na pripadnike američke službe desio dok su izvodili operacije na brdu Maštenur, u gradu Kobani većinski naseljenom Kurdima.

Do incidenta je došlo u trenutku u kome je američki ministar odbrane Mark Esper tokom konferencije za novinare uveravao medije da su američke snage premeštene i da turske snage znaju američke položaje.

Međutim, Rojters je, pozivajući se na američkog zvaničnika, javio da se eksplozija dogodila u blizini američke baze u gradu Kobani, ali da do sada nije saopšteno da li ima nastradalih.
U izjavi u petak uveče, zvaničnici Pentagona potvrdili su da su se američke trupe u okolini Kobanea našle pod artiljerijskom vatrom koja potiče sa turskih položaja.

„Detonacije su se dogodile na nekoliko stotina metara od mesta izvan zone Mehanizma bezbednosti i na području za koje su Turci znali da će na njemu biti prisutne američke snage“, rekao je u izjavi kapetan Bruk De Volt, portparol Odbrambenih operacija. „U redovima američkih trupa nema povređenih.“
„Američke snage nisu se povukle iz Kobanija,“ rekao je on i dodao da se „Sjedinjene Države i dalje protive prelasku turske vojske u Siriju van zone Mehanizma bezbednosti i na područjima gde Turci znaju da su prisutne američke snage. Sjedinjene Države zahtevaju da Turska izbegava operacije koje bi mogle rezultirati neposrednim i međusobnim odbrambenim akcijama.“

Nakon početnih izveštaja, oglasilo se tursko ministarstvo odbrane napominjući da je preduzelo sve mere kako bi osiguralo da ne bude napadnuta američka baza u tom području, dok turske snage odgovaraju na vatru koja se na njih otvara sa pozicija u blizini američke baze u Siriji.
Turska je započela vojne operacije na severoistoku Sirije protiv kurdskih snaga 9. oktobra u nastojanju da očisti pogranične oblasti od terorista i stvori sigurnu zonu. Turska smatra kurdske vojnike koje podržava SAD delom terorističke organizacije.

Nekoliko stranih lidera je na početku turskih operacija pozvalo na prekid svih vojnih aktivnosti.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)