U trendu

Turski predsednik želi da popravi odnose sa SAD

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da uzajamni interesi Turske i SAD daleko prevazilaze njihove razlike i založio se za veću saradnju sa novom američkom administracijom predsednika Džozefa Bajdena.

U video poruci objavljenoj kasno sinoć Erdogan je priznao da su tursko-američki odnosi na „ozbilnom iskušenju“ ali je naglasio da je njihovo strateško partnerstvo „prevazišlo razne vrste teškoća“.

Njegov pomirljiv ton usledio je posle oštrih optužbi da SAD podržavaju kurdske militante. Te optužbe su izrečene nekoliko dana pošto je turska vojska pronašla tela 13 turskih talaca koje je držala Radnička partija Kurdistana (PKK) u kompleksu pećina u severnom Iraku.

Ankara je bila ogorčena zbog američke podrške sirijskim kurdskim borcima u borbi protiv Islamske države smatrajući da su oni povezani sa decenijama starom kurdskom pobunom u jugoistočnoj Turskoj.

Erdogan je rekao sinoć da SAD nisu pružile Turskoj željenu podršku i solidarnost u borbi protiv PKK i povezanih grupa i zatražio jasan stav od turskih savenzika.

On je takodje ponovio nezadovoljstvo zbog toga što u SAD i dalje živi Fetulah Gulen, muslimanski propovednik koga turske vlasti optužuju da je organizovao pokušaj puča 2016. Turska traži izručenje Gulena, a on negira bilo kakve veze sa pokušajem puča.

„Verujemo da naši zajednički interesi sa Amerikom daleko prevladavaju naše razlike“, rekao je Erdogan i dodao da želi da pojača odnose kroz dugoročnu perspektivu zasnovanu na tome da obe strane pobedjuju.

Erdoganova video poruka emitovana je prilikom lansiranja turske televizje u SAD.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.