U trendu

Tužba protiv FCA zbog maski koje ne štite dovoljno

RIM – Protiv kompanija FCA (Fijat Krajsler Automobili) u vlasništvu italijanske porodice Anjeli, podneta je tužba za prevaru u javnim nabavkama, pod sumnjom da je proizvodila maske za lice sa nedovoljnom zaštitom,
piše list “Il Manifesto”.

U delovima pogona kompanije, gde su se nekada pravili delovi za automobilsku industirju “Fijat”, a koje je vlasnik nameravao da zatvori, sa pandemijom kovida19, počela je proizvodnja nekoliko tipova zaštinih maski.

Kompanija je dobila dozvolu nakon što je Visokom institutu za zdravstvo, priložila “auto-potvrdu da preuzima odgovornost da priozvedene maske ispunjavaju sve neophodne tehničke zahteve zaštite”.

U pogonima nekadasnjeg Fijata proizvodi se dnevno 11 miliona, 5 različitih tipova maski, delom namenjenih deci, a delom za odrasle.

Nakon ponovljenih primedbi korisnika maski, nezavisni sindikat UsB je dao maske na analizu da bi se utvrdilo da li odgovarju osnovnoj nameni, da li štite nosioca, odnosno da li filtriraju vazduh u skladu sa propisima.

Analiza je utvrdila da je proizvodzač isporučivao maske koje nisu ispunjavale tehničke zahteve i da je snaga filtracije, to jest prečiščavanja bila manja od propisane.

“To je težak prekršaj, jer su maske namenjene zaštiti maloletnih. I zato ćemo od tužilaštva tražiti da slučaj ispita po hitnom postupku i ako se navodi tužbe pokažu tačnim preduzme odgovarajuće mere”, rekao je advokat Arturo Salerini koji zastupa tužitelje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.