U trendu

Tužilaštvo BiH: Optužnica protiv Miiomira Jasikovaca

SARAJEVO – Tužilac Posebnog odeljenja za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Miomira Jasikovaca, rođenog 1968. godine u Zvorniku, državljnanina Srbije, a zbog, kako se navodi, ratnih zločina za koje se tereti da je počinio u svojstvu komandanta čete Vojne policije Zvorničke brigade VRS.

Optužnica Jasikovaca tereti da je “učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu, tako što je u periodu od 13. do 15. jula 1995. godine, zajedno sa pripadnicima Vojne policije kojima je bio nadređeni, odlazio na lokacije gde je bio zatočen veliki broj muškaraca i dečaka bošnjačke nacionalnosti sa područja Srebrenice, gde su pripadnici Vojne policije učestvovali u zatočenju, transportu i streljanjima i ubistvu žrtava”.

U optužnici se navodi da su optuženi, kao i njemu podređeni pripadnici Vojne policije učestvovali u zatočenju, transportu na mesta streljanja kao i ubistvima zatočenika ne lokalitetima u blizini škole u Orahovcu gde je streljano više od 800 žrtava, brani u Petkovcima gde je streljano više od 700 žrtava i lokaciji šljunkare u Kozluku, gde je streljano više od 800 žrtava.

“Navode optužbe, tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 83 javna svedoka, 16 svedoka uz mere zaštite, među kojima i svedoci koji su dali iskaz u postupcima u MKSJ /MRMKS, iskazima više stručnih veštaka, među kojima su i međunarodni eksperti koji su učestvovali u otkrivanju masovnih grobnica, dokumentima i materijalima dobijenim u saradnji sa MKSJ/MRMKS, te prilaganjem više od 250 materijalnih dokaza.

Optuženi se tereti da je počinio krivično delo genocida, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.