Tužilaštvo traži paprene kazne zbog slika Kejt u toplesu

Francusko tužilaštvo pozvalo je danas na „veoma visoke novčane kazne“ u slučaju šest osoba kojima se u Francuskoj sudi zbog objavljivanja fotografija britanske princeze Kejt 2012. godine.

Britanski prinčevski par zatražio je odštetu u visini od 1,5 miliona evra zbog spornih fotografija, prenosi AFP, pozivajući se na njihovog advokata.

Snimci su napravljeni iz daljine dok su Kejt i Vilijam bili na odmoru na jugu Francuske, a objavili su ih francuski magazin „Kloze“ i regionalni list „La Provans“ 2012. godine.

Kejt i Vilijam su snimljeni dok su se odmarali u zamku vikonta Dejvida Linlija, sina princeze Margaret, pokojne sestre britanske kraljice Elizabete Druge.

Na jednoj od najintimnijih fotografija, koje u Britaniji nisu objavljene, ali su izazvale burna negodovanja, vidi se vojvotkinja od Kembrdiža u toplesu, dok joj suprug Vilijam nanosi kremu za sunčanje na zadnji deo tela.

Urednik magazina „Kloze“ u Francuskoj Lorens Pijo, direktor grupe „Mondadori“ – u čijem je vlasništvu taj magazin – Ernesto Mauri i dva fotografa jedne agencije sa sedištem u Parizu koji su osumnjičeni da su napravili fotografije, Siril Moro i Dominik Žakovid, pozvani su na odgovornost zbog narušavanja privatnosti i saučesništva.

Njima se sudi u Nanteru kod Pariza, navodi francuska agencija.

Pre tri godine, „Kloze“ je objavio da francuski predsednik Fransoa Oland ima aferu sa glumicom Žili Geje i da, navodno, redovno skuterom vozi kroz Pariz kako bi proveo noć sa njom.

Geje je tada tužila taj časopis zbog navoda da je ona u ljubavnoj vezi s predsednikom Francuske, tvrdeći da je „Kloze“ objavljivanjem tih navoda prekršio zakon o zaštiti privatnosti i tražila je od časopisa da joj isplati odštetu od 50.000 evra i da plati troškove suđenja u iznosu od 4.000 evra.

U Francuskoj postoje strogi zakoni o privatnosti, ali tradicija tajnosti privatnog života javnih ličnosti proteklih godina sve se više narušava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.