U trendu

Tužilaštvo u Berlinu: Izjava Abasa nije krivicno delo

BERLIN – Tužilašvo u Berlinu smatra da izjava palestinskog predsednika Mahmuda Abasa da je ono što Jevreji čine Palestincima „50 holokausta“ nije krivično delo.

Abas je, naime, tokom posete Berlinu tokom prošlog leta optužio državu Izrael da čini teške zločine nad Palestincima.

Njegovo poređenje zločina nad Palestincima sa holokaustom izazvalo je burne reakcije ne samo u Izraelu, već i Nemačkoj, oa je tako kancelar Olaf Šolc ćutao na zajedničkoj konferenciji na kojoj je Abas to izjavio, ali je kasnije prebacio gostu da time „relativizuje holokaust“ i pokušava da negira zločine holokausta.

Tužilaštvo je pokrenulo istragu po tužbi Majka Delberga iz Berlina, ali je konstatovalo da Abasova izjava nije krivično delo.

Tužilaštvo je u obrazloženju navelo da ne postoje dovoljni dokazi za kršenje zakona.

Stav je tužilaštva da je Abas želeo samo da iz svog ugla ukaže na postupanje izraelske vojske, ali je to učinio na neprimereni način.

Za tužilaštvo Abasova izjava ne predstavlja relativizaciju holokausta, već samo neprimereno poređenje.

Predsednik Centralnog saveta Jevreja u Nemačkoj Jozef Šuster izrazio je nerazumevanje za odluku tužilaštva, a razočaran je i podnosilac tužbe Delberg.

„U Nemačkoj, čini se, da je u redu relativizovati holokaust, ako se poredi sa navodnim nepravednim delima države Izrael“, kazao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.