U trendu

Tužilaštvo vodi istragu o svim navodima Martijevog izvešaja

HAG – Specijalizovano tužilaštvo za zločine počinjene na Kosovu i Metohiji, sa sedištem u Hagu, vodi istragu o svim navodima sadržanim u izveštaju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, koji je sastavio švajcarski senator Dik Marti (Dick Marty), rečeno je danas Tanjugu u tom tužilaštvu.

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun predstavio je danas poverljivi, do sada neobjavljeni izveštaj, u kojem, kako je naveo, osam Albanaca, pripadnika tzv. OVK, svedoči o trgovini organima na Kosovu.

On je dodao da je predmet ilegalne trgovine organima sastavni deo izveštaja Dika Martija, na osnovu kojeg je formirano Specijalno tužilaštvo za zločine OVK.
U Specijalizovanom tužilaštvu kažu da su putem Martijevog izveštaja prikupili i da nastavljaju da prikupljaju dokaze iz svih mogućih izvora, napominjući da ne mogu da daju informacije o statusu konkretnih istraga, ali da svakako nameravaju da razmotre i u potpunosti istraže sve navode.

Što se tiče pozidanja prvih optužnica, u tužilaštvu kažu da ne daju informacije o tome.
Gostujući na RTS-u, Drecun je jutros kazao da se u pomenutom izveštaju navodi svedočenje osam Albanaca, pripadnika tzv. OVK, koji „znaju celu priču“.

„Četiri svedoka su direktno učestvovala u transportu najmanje 90 etničkih Srba i drugih u ilegalne zatvore u centralnoj i severnoj Albaniji. Trojica od njih su isporučivali zarobljenike u kuću-kliniku južno od Burela. Dva svedoka tvrde da su učestvovala u transportu delova tela i organa na aerodrom ‘Rinas’ u blizini Tirane“, rekao je, pored ostalog Drecun.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.