U trendu

Tužio administraciju Bajdena zbog „rasističkog“ kovid plana

VAŠINGTON – Poljoprivrednik sa invalidetom iz američke države Viskonsin Adam Fost tužio je administraciju predsednika Džoa Bajdena oko programa za oproštaj zajma zbog kovida-19, jer smatra da je rasistički, navodeći da belci ne ispunjavaju uslove.

Fost je stanovnik mesta Čilton koji ima prostetičke noge i u grupi je od pet poljoprivrednika iz njegove oblasti koji su nedavno pdoneli tužbu u Grin Beju, kojom se optužuje savezna vlada za kršenje ustavnik prava, preneo je Njujork post izveštaj WLUK-a.

„Da su oštećeni imali pravo na naknadu za oproštaj zajma, imali bi priliku da dodatno ulažu u svoju imovinu, proširuju farme, kupuju opremu i zalihe, i na drugi način obezbeđuju porodice i lokalne zajednice“, navodi se u tužbi.

Oni dodaju da oštećeni nisu bili u mogućnosti ni da se prijave za oproštaj zajma „samo zbog rase“ i da im je uskraćena jedna zaštita od zakona i zbog toga su pretrpeli štetu.

Američki plan za spasavanje predviđa četiri milijarde dolara za opraštanje zajmova socijalno ugroženim poljoprivrednicima, navodi se u tužbi, u kojoj se dodaje da su „socijalno ugroženi” samo Afroamerikanci, Hispanoamerikanci, starosedeoci sa Aljaske, Amerikanci azijskog porekla ili ljudi sa brojnih ostrva u Tihom okeanu, dodao je WLUK.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.