U trendu

TV Al DŽazira podnela tužbu MKS-u protiv Izraela zbog ubistva njihove novinarke

KAIRO – Katarski kanal Al Džazira podneo je tužbu Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) u Hagu protiv Izraela zbog smrti njihove novinarke Širin Abu Akleh.

U današnjem saopštenju katarske medijske kuće navodi se da je pravni tim Al Džazire sproveo potpunu i detaljnu istragu u slučaju eventualne umešanosti izraelskih snaga u ubistvo novinarke, navodeći da je „pronašao nove dokaze na osnovu nekoliko iskaza očevidaca, više gledanja video snimaka i forenzičkih dokaza“, prenosi TAŠ.

Prema apelu katarskih TV stanica tužiocu MKS-a sve navedeno „jasno ukazuje na to da su na Širin i njene kolege direktno pucale Izraelske odrbambene snage (IOF)“.

„Potpuno je neosnovana tvrdnja izraelskih vlasti da je Širin ubijena greškom u razmeni vatre, a dokazi predočeni tužilaštvu potvrđuju, bez ikakve sumnje, da nije bilo pucanja na području gde se Širin nalazila, izuzev što je IOF pucao direktno na nju“, navodi se u saopštenju.

Izraelski premijer Jair Lapid prokomentarisao je izveštaj, rekavši da ta zemlja neće dozvoliti da aktivnosti Izraelskih odbrambenih snaga istražuju spoljni faktori.

„Niko nam neće propovedati o moralu tokom neprijateljstava, svakako ne Al Džazira“, rekao je premijer.

TAŠ podseća da je Širin Abu Akleh, koja je imala dvostruko palestinsko i američko državljanstvo, smrtno ranjena 11. maja dok je pratila vojni napad na izbeglički kamp u gradu Dženin na Zapadnoj obali.

Dodaje se da su tada izbili oružani sukobi između izraelskih vojnika i Palestinaca, a gotovo odmah je bilo reči da je novinara možda ubio snajperista.

Ističe se da su gotovo odmah izraelske vlasti ponudile da sprovedu zajedničku istragu o incidentu, međutim, palestinsko rukovodstvo je odbacilo takve predloge i bilo kakvu saradnju sa Izraelcima, navodeći da namerava da pokrene međunarodnu istragu i slučaj uputi MKS-u.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar