Tvrdnja Rusa da su oni ubili Adnanija “šala”, kažu Amerikanci

Američki zvaničnici danas su okarakterisali tvrdnju Rusije da je ubila portparola Islamske države Abu Mohameda al-Adnanija kao “šalu”, rekavši da je taj vazdušni udar izveo američki dron.

Obamina administracija nije svesna nikakvih činjenica koje ukazuju da je Rusija umešana u njegovu smrt, rekao je portparol Bele kuće, prenosi Rojters.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je ranije danas da je Al-Adnani ubijen u vazdušnom udaru ruskih snaga.

U saopštenju se navodi da je Adnani jedan od četrdesetak džihadista ubijenih juče u udaru kojeg su ruske snage izvele na području Maratat-Um Kauš, u provinciji Alepo u Siriji, preneo je Rojters.

“To je šala”, rekao je neimenovani vojni zvaničnik SAD za AFP, zamoljen da prokomentariše tu tvrdnju Moskve.

“Bilo bi zabavno da nije karaktera ruske kampanje u Siriji”, rekao je on.

Drugi američki zvaničnik rekao je da je udar izveo dron tipa predator koji je ispalio raketu na automobil u kojem je, kako se veruje, bio Adnani.

Vazdušni udar Pentagona sproveden je uz pomoć američkih snaga za specijalne operacije koji sarađuju sa Centralnom obaveštajnom agencijom (CIA), rekao je taj zvaničnik.

Pentagon je sada veoma oprezan kada je reč o potvrđivanju identiteta ubijenih u udarima pošto se ranije dešavalo da nekog proglasi mrtvim, a da se kasnije ispostavi da je ta osoba živa.

(Tanjug)

Ostavite komentar