U trendu

U Alepu nastavljeni sukobi, poginulo 12 ljudi

Najmanje 12 ljudi je danas poginulo, a više desetina je ranjeno u Alepu gde su nastavljene borbe sirijske vojske i pobunjenika, dok svetske sile nastoje da ponovo uspostave prekid vatre u celoj Siriji.

Sirijska državna televizija javila je da je u oblastima koje su pod kontrolom vlasti jutros poginulo sedmoro ljudi, a da je ranjeno 35, dok je u četvrtima pod kontrolom pobunjenika, prema navodima opozicioni aktivista, poginulo dvoje ljudi.

U izveštaju televizije navodi se da je pogodjena i jedna bolnica, ali nije preciziran broj žrtava. Prema rečima jednog doktora, u napadu na bolnicu je poginulo četvoro ljudi, a više od 30 je ranjeno. U pobunjeničkim napadima na područja pod kontrolom vojske poginulo je, rekao je taj doktor doktor, ukupno 12 ljudi, a ranjeno je više od 70.

Sirijska opservatorija za ljudska prava potvrdila je vesti o artiljersijkim napadima u kojima je, kako navodi, stradalo i jedno dete. U napadima je ranjeno više od 50 ljudi, od kojih su neki u kritičnom stanju, tako da bi broj žrtava mogao da bude povećan, navela je Opservatorija.

Za 12 dana borbi u Alepu poginulo je više od 250 civila, prema podacima Opervatorije.

Na severu Sirije, danas su izvedeni vazdušni napadi na grad Raka, uporište Islamske države, ali aktivističke grupe ne mogu da potvrde da li su u pitanju bili avioni Rusije ili medjunarodne koalicije koju predvode SAD.

U 35 vazdušnih napada poginulo je 18 ljudi, uključujući pet pripadnika Islamske države, a više desetina je ranjeno, saopštila je Opservatorija.

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je u ponedeljak u evropskom sedištu UN u Ženevi da su u toku razgovori o ponovnom prekidu vatre u Siriji, posebno u provinciji Alep, koja je postala glavno poprište gradjanskog rata u toj zemlji.

Keri je razgovarao sa specijalnim izaslanikom UN za Siriju Stafanom de Misturom, koji bi danas trebalo da putuje u Moskvu na razgovore sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.