U Americi rušili statue, vukli ih po ulici, jednu „obesili“ na banderi (video)

Demonstranti u Americi rušili spomenike u nekoliko gradova.

U Vašingtonu oboren je spomenik generalnu Konfederacije Albertu Pajku, a u gradu Rali, prestonici savezne države Severna Karolina, srušene su dve statue posvećene vojnicima koji su se u vreme američkog građanskog rata (1861-1865) borili na strani poražene Konfederacije.

​Američki predsednik Tramp reagovao je na rušenje spomenika u Vašingtonu. Rekao je da je to sramota i zatražio da počinioci budu uhapšeni.

„Policija nije radila svoj posao jer su samo posmatrali obaranje i uništavanje spomenika. Izgrednike treba odmah uhapsiti“, naveo je Tramp.

​U gradu Rali u Severnoj Karolini pošto je policija prvobitno sprečila demonstrante da za rušenje statua upotrebe konopce, oni su se, kada su organi reda napustili mesto događaja, popeli na obelisk čije su statue bile deo i oborili ih kaišem, a potom vukli po ulici.

Prenoseći izveštaje lokalnih medija, AP navodi da je jedna od statua dovučena do zgrade lokalnog suda, a da je druga, sa konopcem oko vrata, „obešena“ na jednoj banderi.

Ranije istog dana, stotine demonstranata šetalo je Ralijem i drugim gradovima širom Amerike, protestujući protiv policijske brutalnosti i obeležavajući 19. jun, dan kada je 1862. proglašeno oslobađanje crnih robova u SAD.

Tokom demonstracija zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda, veći broj statua podignutih u čast Konfederacije oštećen srušen je tokom proteklih sedmica u državama na jugu SAD, podseća AP.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.