U trendu

U Australiji izdato naređenje za evakuaciju pred dolazak tropskog ciklona

Vlasti u zapadnoj Australiji izdale su danas crveni meteo alarm i naredile evakuaciju stanovništva pred dolazak tropskog ciklona, čiji jaki vetrovi prete da izazovu velike ljudske i materijalne štete.

Prognozira se da će oluja biti kategorije četiri i da bi mogla da ima udare vetra koji dostižu 315 kilometara na sat, čime bi to bio jedan od najsnažnijih ciklona u zemlji poslednjih deset godina.

Ciklon Ilsa treba da stigne do kopna večeras ili sutra ujutru između priobalnih gradova Brum i Port Hedland na severoistoku Australije, u državi Zapadnoj Australiji.

Brodovi u Port Hedlandu su sklonjeni u zaklon iz predostrožnosti.

Gradonačelnik Piter Karter rekao je za nacionalnu televiziju Ej-Bi-Si (ABC) da bi razorni vetrovi ciklona, koji jačaju u Indijskom okeanu, mogli da pretvore leteće krhotine u prave projektile koji mogu da izazovu raznu štetu ili da povrede ljude.

Meteorološki biro je upozorio da bi vetrovi ciklona mogli biti dovoljno snažni da izazovu razna razaranja, čupanje drveća, rušenje električnih vodova i drugo, a strahuje se i od naglih poplava.

Oluja zatim treba da se kreće ka unutrašnjosti. Meteorološka upozorenja su na snazi na velikoj slabo naseljenoj teritoriji koja se proteže oko 1.000 kilometara od obale do pustinje.

Odeljenje za vanredne situacije Zapadne Australije upozorilo je da će oluja izazvati ekstremne uslove.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.