U trendu

U Austriji preopterećeni smeštaji za azilante

BEČ – U Austriji je, od početka ove godine, registrovano oko 60.000 zahteva za dobijanje azila, što se odražava i na smeštajne kapacitete.

Samo u prošloj nedelji primljeno je 3.500 zahteva, prenose mediji.

„Savezna služba za migrante i azil (BFA) je preopterećena. Imamo premalo osoblja“, rekao je neimenovani izvor bečkog dnevnika „Hojte“.

Isto izvor tvrdi da tražioci azila dolaze preko noći u Austriju i to preko Balkana.

„Oko dva sata ujutro migranti se prebaciju iz Srbije u Mađarsku, a oko 6 ili 7 prelaze već mađarsko-austrijsku granicu“, rekao je neimenovani izvor.

Da je situacija sa tražiocima azila u Austriji postala teška pokazuje aktuelna fotografija iz centra za izbeglice u Trajskihernu pokraj Beča.

U tom centru je napravljena fotografija u utorak kako u ogromnom redu izbeglice čekaju na hranu.

Naime, u prostoriji u kojoj se deli hrana ima mesta za svega 200 ljudi.

Krajem avgusta je gradonačelnik Trajskirhena Andreas Babler upozorio da je centar, koji prima 1.800 osoba, prepun i da se stanje samo pogoršava.

Babler je sada oštro napao ministra unutrašnjih poslova Austrije Gerharda Karnera.

„Dosta je ministre. Ne želimo masovne logore. Nedeljama od vas tražimo rešenje. Mislimo da se situacija namerno koristi za dobijanje političkih poena, i skretanja pažnje sa drugih tema kao što su korupcija i poskupljenja“, kazao je on u video poruci objavljenoj na društvenim mrežama.

Iz Ministarstva podsećaju da je ministra proteklih dana i nedelja u više navrata razgovarao telefonom sa Bablerom, i vodio konstruktivne razgovore.

„Društveni mediji su jedno, a lični razgovori drugo. Zbog toga je ministar začuđen objavom gradonačelnika“, navode iz Ministarstva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar