U trendu

U Bakuu obeležena godišnjica pobede u Nagorno-Karabahu

MOSKVA – Desetine hiljada ljudi prodefilovale su kroz Baku, glavni grad Azerbejdžana da obeleže godinu dana od pobede u šestonedeljnom ratu sa Jermenijom u Nagorno-Karabahu.

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev proglasio je 8. novembar Danom pobede jer su toga dana azerbejdžanske snage zauzele strateški značajan grad Šuše što je primoralo Jermeniju da dva dana kasnije prihvati primirje uz posredovanje Rusije, AP.

„Sačuvali smo naše dostojanstvo. Živećemo zauvek kao pobednička zemlja i pobednička nacija. Ako nas bilo koja sila u Jermeniji pogleda popreko ili se upusti u revanšističke aktivnosti videće našu pesnicu“, poručio je Alijev.

U okviru današnje proslave građani i vojni kadeti nosili su ogromnu nacionalnu zastavu od 440 metara kroz glavni grada Bakua.

Nagorno-Karabah se danas nalazi u okviru Azerbejdžana, ali je ta pokrajina bila pod kontrolom etničkih jermenskih snaga nakon separatističkog rata 1994. godine.

Neprijateljstva koja su izbila u septembru 2020. godine smatraju se najvećom eskalacijom sukoba u više od četvrt veka.

Tokom 44 dana žestokih borbi u kojima su poginule hiljade ljudi, azerbejdžanska vojska je potisnula jermenske snage ušavši duboko u Nagorno-Karabah.

Sporazumom kojim je okončan sukob Azerbejdžanu je vraćen značajan deo Nagorno-Karabaha, a Rusija je rasporedila skoro 2.000 svojih mirovnih trupa koje će u narednih pet godina nadgledati sprovođenje mirovnog sporazuma koji je u Jermeniji izazvao višemesečne masovne ulične proteste protiv vlade Nikola Pašanijana zbog izdaje nacionalnih interesa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.