U trendu

U Belorusiji oslobodjen novinar Dojče velea

Beloruski nezavisni novinar Aleksandar Bukarov, koji radi za nemački Dojče vele (Deutsche Welle – DW), pušten je posle 20 dana zatvora u Belorusiji, preneo je večeras DW.

„Veoma mi je laknulo što naš kolega izlazi manje više nepovredjen posle ilegalnog zatvaranja, ali je spirala državnog nasilja nad novinarima sve više zabrinjavajuća“, izjavio je direktor DW-a Peter Limburg (Limbourg).

Prema njegovim rečima, sve više je „očigledno da beloruski režim želi da uguši poslednje nezavisne glasove i to svim potrebnim sredstvima“.

Bukarov je uhapšen 12. maja dok je izveštavao o sudjenju opozicionaru Pavelu Sevjarinjecu. Novinar je tri dana kasnije osudjen zbog učestvovanja na „nedozvoljenom dogadjaju“.

Novinar je, kao i još jedan njegov kolega koji je uhapšen zajedno s njim, rekao da je u zatvoru bio podvrgnut „mučenju i nehumanom postupanju“. Bukarov je rekao da su ga zatvorski čuvari noću budili nekoliko puta i primoravali ga da skida odeću.

Belorusija je poprište antivladinih protesta od spornih predsedničkih izbora u avgustu 2020, na kojima je Aleksandar Lukašenko osvojio šesti po redu mandat.

Prema nevladinoj organizaciji za ljudska prava Vjasna, u Belorusiji je 449 političkih zatvorenika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.