U trendu

U Beogradu danas novi razgovori o Ukrajini

Specijalni predstavnik za Ukrajinu američkog Stejt departmenta Kurt Volker i savetnik ruskog predsednika Vladislav Surkov razgovaraće danas u Beogradu o rasporedjivanju mirovnih snaga UN u istočnom delu Ukrajine.

Liniju razdvajanja suprotstavljenih strana u Donbasu trebalo bi da čuvaju „plavi šlemovi“ koji bi istovremeno obezbedili da Donjecka i Luganska narodna republika ostanu u sastavu Ukrajine, ali i dobiju neku vrstu autonomije.

Američki i ruski izaslanici za ukrajinsku krizu sastaće se danas treći put, a drugi put u Beogradu. Oni će pokušati da dogovore formulu dovodjenja mirovnih snaga.

Prema pisanju „Večernjih novosti“ u Kijevu se protive da ruski vojnici budu medju „plavim šlenovima“.

Zamenik komandanta korpusa Donjecke narodne republike Eduard Basurin rekao je da OEBS nema mandat da šalje naoružane mirotvorce, a njihovi posmatrači mogu imati samo pancire i šlemove, ali ne i oružje, navodi taj list.

Američki mediji navode da će Vašington predložiti dolazak 20.000 „šlemova“, kao i da bi bi mirovne snage došle pod pokroviteljstvom OEBS, a ne UN.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da bi dolazak 20.000 „plavih“ u Donbas zapravo bila okupacija posle čega ukrajinski predsednik Petro Porošenko ne bi ispunio nijedno obećanje i obavezu iz Minska.

SAD i Ukrajina su odbacile nacrt rezolucije Saveta bezbednosti koje je podnela Rusija početkom septembra a kojom bi bili rasporedjeni mirovnjaci kako bi zaštitili posmatrače iz OEBS na istoku Ukrajine.

Voker i Surkov su se prehodno sastali u Minsku 21. avgusta, a 7. oktobra u Beogradu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar