U trendu

U BiH osnovana stranka Hrvata, žele da budu jaka opozicija HDZ-u

SARAJEVO – Nova hrvatska politička stranka u BiH osnovana je danas u Prozoru-Rami, a njen osnivač je dugogodišnji načelnik te opštine Jozo Ivančević, koji je najavio jačanje alternative politici HDZ-a BiH.

Ramska narodna stranka (RNS), kako je na osnivačkoj skupštini kazao Ivančević, nastala je zbog nezadovoljstva delovanjem drugih političkih stranaka sa hrvatskim predznakom, pre svega onih okupljenih u Hrvatski narodni sabor (HNS), koji predvodi HDZ BiH, javila je Hina.

Ivančević i njegovi saradnici i politički istomišljenici prošle godine su istupili iz HDZ-a 1990 optužujući čelnike te stranke da se su se „utopili“ u HNS i dopustili potpunu dominaciju HDZ-a BiH, preneo je portal Klix.ba.

„Njihova politika je ona kojoj je cilj lični interes umesto interesa celog naroda koji navodno predstavljaju“, kazao je danas Ivančević ustvrdivši kako se eksploatisanjem teza poput one o ugroženosti hrvatskog naroda BiH i potrebi za uspostavljanjem trećeg entiteta samo mobilišu glasači uoči izbora, a nakon njih ne radi se ništa kako bi se problemi rešili nego samo dele pozicije u vlasti.

On je rekao i da su Hrvati u Prozoru-Rami nezadovoljni odnosom kakav prema toj opštini imaju stranke okupljene u HNS-u, od nepravedne raspodele sredstava sa viših nivoa vlasti do potpunog zanemarivanja te opštine kroz strateške infrastrukturne, prostorne, zdravstvene i obrazovne planove.

Najavio je da će RNS delovati pre svega na razvoju opštine i poboljšanju statusa Hrvata koji tamo žive, ali da je spreman da deluje i na višim nivoima vlasti kako bi Hrvati u celoj BiH konačno dobili opoziciju koja će verodostojno zastupati njihove interese.

„Svi drugi narodi imaju opoziciju, ona radi na tome da vladajući deo mora da bude što odgovorniji i što produktivniji“, kazao je Ivančević a klix.ba navodi da je time indirektno optužio HDZ BiH da je manipulacijama ugasio svaki opozicioni glas među Hrvatima.

Najavio je saradnju sa svima koji imaju sličan politički program sa ciljem jačanja opozicije politici koju vodi HDZ BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar