U trendu

U Bratuncu obelezavanje 30 godina od srpskog stradanja

BRATUNAC – U Bratuncu de danas obeležava 30 godina od srpskog stradanja u srednjem Podrinju i Birču, a parastos posle liturgije služio je patrijarh srpski Porfirije.

Osim velikog broja građana iz Podrinja, Birča i sa Romanije, parastosu su prisustvovali i srpski član Predsedištva BiH Milorad Dodik, predsednik Vlade Srpske Radovan Višković, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, delegacija Narodne skupštine, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošlJavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Miodrag Kapor, prenosi RTRS.

Parastosu su prisustvovali i predstavnici Trećeg pešadijskog (Republika Srpska puka) Oružanih snaga BiH, politički predstavnici RS i lokalnih zajednica.

Parastosu je prethodila Sveta arhijerejska liturgija u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice koju je, u prisustvu velikog broja vjernika, služio patrijarh Porfirije uz sasluženje mitorpolita dabrobosanskog Hrizostoma, arhijereja i sveštenstva.

Za brojne zločine počinjene nad Srbima u srednjem Podrinju i Birču i za 3.267 srpskih žrtava, među kojima su oko polovina bili civili, niko nije odgovarao ni nakon 30 godina.

Organizatori ovog obeležavanja su Odbor Vlade Republike Srpske za obeležavanje tradicije oslobodilačkih ratova, Koordinacioni odbor za obeležavanje 30 godina srpskog stradanja regije Birač i Mitropolija dabrobosanska.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar