U trendu

U Brazilu uhapšen vođa Ndrangete

RIM – Vođa kalabrijske mafijaške organizacije Ndrangeta Roko Morabito (55) uhapšen je na severoistoku Brazila, saopštila je danas brazilska policija.

Morabito, koji je poznat i kao „kralj kokaina“, nalazi se na listi italijanske policije među 10 najopasnijih begunaca, prenosi Ansa.

U Italiji je optužen za mafijaško udruživanje, trgovinu drogom i druge ozbiljne zločine, a policija je uspela da presretne njegove telefonske razgovore u kojima pregovara o nabavci skoro tone kokaina iz Južne Amerike, vrednog oko osam miliona evra.

On se od 2019. godine nalazi u begu, a nakon što je pobegao iz urugvajskog zatvora.

Morabito je uhapšen zajedno sa još jednim beguncem čiji identitet nije otkriven, a nakon zajedničke istrage Brazila i Italije.

Morabito se sumnjiči da od 90-ih godina prošlog veka krijumčari narkotike iz Brazila u Evropu i on je u Italiji u odsustvu osuđen na 28 godina zatvora, a zatim i na 30 godina.

Smatra se jednim od najtraženijih krimninalaca na svetu, a hapšen je i 2017. godine u Montevideu, jer je 13 godina živeo pod lažnim imenom u urugvajskom letovalištu Punti del Este.

Urugvajske vlasti odobrile su njegovo izručenje u Italiju, ali je u junu 2019. godine uspeo da pobegne iz zatvora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.