U Briselu maratonski razgovori o EU budžetu

BRISEL, 21. februara ( Tanjug) – Razgovori lidera EU 27 o novom zajedničkom budžetu za period 2021-2027 oko ponoći su ušli u deveti sat, a sve su manja očekivanja da će se dogovor postići tokom noći.

Nezvanično se pominje mogućnost predstavljanja novog nacrta budžeta u petak ujutru.

Okupljeni u sedištu Evropskog saveta u Briselu čelnici država i vlada EU pokušavaju da se dogovore oko načina finansiranja i raspodele iz zajedničke evropske kase.

Pored zajedničkog sastanka na kome su lideri predstavili svoja viđenja novog bužeta Unije i radne večere najveći deo vremena proveden je u bilateralnim razgovorima lidera međusobno kao i sa predsednikom Evropskog saveta Šarl Mišelom.

Diplomatsiki izvori sa samita u Briselu navode da večerašnji razgovori EU lidera samo potvrđuju konstatciju da su razlike po pitanju izdvajanja za EU bužet i prioritetnih oblasti finansiranja iz zajednike kase, i dalje velike.

Dolazeći na samit nemačka kancelarka Angela Merkel je, svesna postojećih razlika u stavovima, poručila da nije sigurna da će ovaj samit rezultirati dogovorom.

”Odlučna sam da nađemo rešenje, ali ne možemo reći da ćemo i uspeti u tome”, poručila je Merkel.

Predsednik Francuske Emanuel Makron se založio za jačanje zajedničke politike u oblasti poljoprivrede i veću EU podršku tom sektoru.

On, za razliku od Angele Merkel, smatra da je moguće postići dogovor.

”Postoji put za pronalaženje dogovora na ovom samitu. To može potrajati satima, noćima ili danima – ja sam spreman”, izjavo je Makron.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u prvi plan je iznela potrebu ”modernizacije” EU budžeta odnosno fokusa na finansiranje Zelenog dogovora i Digitalne agende.

”Za nas je važno da bar 25 procenata celog budžeta bude usmereno na projekte koji su u okviru evropskog Zelenog dogovora”, izjavila je fond der Lajen.

Šef diplomatije EU Žosep Borel naglašava da EU mora više sredstava da izdvoji za zajedničku bezbednosnu i odbrambenu politiku.

”Ako treba da budete igrač onda to treba i da platite”, izajvo je Borel.

Premijer Nizozemske Mark Rute i nemačka kancelarka Angela Merkel, kao lideri zemalja koje pripadaju grupi koja najviše doprinosi EU budžetu, izrazili su svoju zabrinutost zbog nepostojećeg dogovora o balansu u izdvajanju za zajedničku kasu.

Rute, španski predsednik Vlade Pedro Sančez, ali i predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli, kritikovali su trenutni predlog novog budžeta koji je prošle nedelje, nakon razgovora sa zemljam članicama, predstavio predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

”Predlog budžeta koji je trenutno na stolu nije prihvatljiv i nedovoljan je za finasiranje obaveza na koje se Evropska komisija obavezala pred Parlamentom”, smatra Sasoli.

Evropski parlament za period 2021-2027 traži da se za budžet EU izdvoji 229 mijardi evra više od onoga što je predložio predsednik Evropskog saveta.

Prema procedurama EU, jednom kada zemlje članice postignu konsenzus oko predloga zajedničkog budžeta njega, da bi stupio na snagu, mora da odobri Evropski parlament.

Kkao navodi Rojters, polazna tačka za raspravu o veličini budžeta je 1,074 odsto BDP EU, ili 1,09 triliona evra. Taj budžet treba i da popuni prazninu od 75 milijardi evra nastalu odlaskom Velike Britanije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.