U Briselu otvorena konferencija ”Zajedno za Albaniju”

BRISEL, 17. frebruara ( Tanjug) – U Briselu je počela Međunardona donatorska konferencija posvećena rekonstrukciji Albanije nakon zemljotresa 2019. godine.

Procenjuje se da je Albaniji potrebna miljarda evra za obnovu, a samo Evropska komisija je do sada iz budžeta Unije izdvojila 115 MILIONA EVRA, rečeno je u Briselu.

EU kao organizator konferencije „Zajedno za Albaniju“ pozvala je zemlje članice, međunarodne organizacije i institucije kao i partnere u svetu i regionu Zapadnog Balkan da pomognu Albaniji nakon razgornog zemljotresa iz novembra 2019. godine.

Pozivajući na solidarnost sa Albanijom u EU navode činjenicu da su Unija, Albanija i ceo region Zapadnog Balkan „jedna porodica“. „Albanija i Zapadni Balkan nisu neki daleki i bezlični susedi već integrani deo našeg kontineta. Delimo zajeničku istoriju i nasleđe, a očekuje nas i zanjednička budućnost“, poručio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

On je ponovio odlučnost EU da intenzivira odnose sa Zapadnim Balkanom i ocenio da Unija i region dele iste izazove, mogućnosti i interese.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon dr Lajen otvarajući konfreneciju podsetila je na katastrofalne posledice zemljotresa koji je krajem novembra 2019. godine pogodio Albaniju, kada je poginula 51 osoba, oko hiljadu ih je ranjeno, desetine hiljada ljudi je ostalo bez domova, a infrastruktura je razorena.

Ona je ocenila da Albanija ne može sama da se nosi sa posledicima zemljotresa i dodala da je donatorska konfrencija „Zajedno za Albaniju“ početak rekonstrukcije zemlje.

„Ovde nije u pitanju samo solidarnost EU već i cele međunarodne zajednice: od Crne Gore od Kanade, od Turske do Izraela, od Švajcarske do SAD. Videli smo i sprske i kosovske spasilačke timove kako rade za pomoć albanskim prijateljima“, izjavila je fon der Lajen.

Premijer Albanije Edi Rama zahvalio je svima koji učestvuju na donatorskoj konferenciji u Briselu i to na više jezika.

On je zamolio okupljne da pomognu Albaniji da ponovo izgradi porušeno i zahvalio je Uniji na njenoj ulozi na transformaciji Zapadnog Balkana poslednjih decenija.

„Drago nam je što znamo da nismo sami. Hvala Turskoj, SAD, Aziji, susedima sa Zapadnog Balkana što su tu i vide koliko se turbulentni region promenio i koliko želimo da izgradimo drugačije mesto za našu decu“, poručio je albanski premijer.

Rama i Fon der Lajen su nakon otvaranja donatorske konfrencije potpisali EU projekat finasiranja pod nazivom „Pomoć Alabaniji u rekonstrukciji i rehabilitaciji nakon zemljotresa“.

Međunarodnom donatorskom konferencijom predsedava komesar za proširenje Oliver Varheji, a Srbiju predstavlja premijerka Ana Brnabić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.