U trendu

U Brodu obeležavanje 31 godine od početka agresije Hrvatske

BANJALUKA – U Brodu će danas biti obeležena 31 godina od agresije Hrvatske na ovu opštinu, koja je bila uvod za najsvirepije zločine koji su se tu dogodili i čime je otpočeo rat u BiH, najavljeno je iz opštinske Boračke organizacije.

Parastos poginulim borcima biće služen ispred spomen-obeležja u Brodskom polju jedan, kod Osnovne škole „Sveti Sava“.

Agresiju su izvršili regularna Hrvatska vojska i paravojne oružane formacije iz Hrvatske, potpomognute oružanim paravojnim formacijama Hrvata i muslimana iz Bosanskog Broda.

Taj dan je, ističu u Boračkoj organizaciji, u istoriji Broda upisan kao dan kada su Srbi sa područja tadašnje opštine Bosanski Brod 1992. godine bili izloženi otvorenoj agresiji iz Hrvatske.

Obeležavanje organizuju opština Brod, Boračka organizacija Brod i Mesni odbor Boračke organizacije Brodsko polje jedan.

Iz Boračke organizacije su podsetili da je prvi napad počeo pored magistralnog puta Brod-Derventa, u Stadionskoj ulici, kada su hrvatske vojne snage, u saradnji sa 108. brigadom Zbora narodne garde, zauzele centar grada.

Istog dana je u večernjim časovima ranjen tadašnji predsednik Izvršnog odbora Skupštine opštine Brod Mihajlo Sremac.

Napad na opštinu Brod 3. marta 1992. godine bio je samo uvod za najstrašnije i najsvirepije zločine koji su se tog meseca desili na području ove opštine.

Članovi porodica Martić i Dujanić ubijeni su 25. marta u Brodu, a već sutradan, 26. marta, dogodio se pokolj u Sijekovcu.

Tog 26. marta su pripadnici regularne Hrvatske vojske, zajedno sa paravojnim hrvatsko-muslimanskim jedinicama iz BiH i Hrvatske ubili devet srpskih civila u Sijekovcu, a narednih dana ubijeno je još 37 Srba iz ovog prigradskog naselja.

Najmlađa žrtva imala je 17, a najstarija 72 godine. Tokom 1992. godine u Sijekovcu je ubijeno 46 srpskih civila, navodi se u dokumentima Boračke organizacije Brod.

Okupacija hrvatskih snaga prekinuta je 7. oktobra 1992. godine, kada je general Slavko Lisica pažljivo osmišljenom vojnom akcijom oslobodio područje opštine Brod, prenela je Srna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.