U Bugarskoj danas izborna tišina pred glasanje u nedelju

SOFIJA – U Bugarskoj je danas na snazi izborna tišina, pošto se u nedelju održavaju peti vanredni izbori za manje od dve godine.

Nijedan vid političke i izborne propagande nije dozvoljen na dan izborne tišine i na dan samog glasanja, a lokalne vlasti imaju pravo da zabrane prodaju alkohola na teritoriji svojih opština, prenosi Radio Bugarska.

Saglasno Izbornom zakonu, 24 časa pre izbora i na dan izbora apsolutno je zabranjeno oglašavanje i rezultata socioloških istraživanja koji bi na bilo koji način otkrili raspodelu političkih snaga, kako bi građani u miru mogli da odluče koju će od 15 prijavljenih partija i 7 koalicija podržati.

Dodatni značaj izbornoj tišini daje činjenica da oko 7 do 14 odsto birača odlučuje koga će podržati u poslednjem trenutku.

Procenat takvih birača je, smatraju sociolozi, dovoljno veliki da promeni rezultate preliminarnih ispitivanja javnog mnjenja.

U kombinaciji sa očekivanom malom izlaznošću od oko 40 odsto i gotovo jednakom podrškom za prve dve stranke, odluke bugarskih glasača u poslednji čas mogle bi značajno da preokrenu tas na vagi, a pobednik izbora će verovatno biti odlučen u poslednjem trenutku.

Glasači se nadaju da će novoizabrani parlamet formirati stabilnu vladu koja će početi da rešava nagomilane probleme u državi , inflaciju, bezbednost, reforme u važnim sektorima kao što su pravosuđe , zdravstvena zaštita itd, navodi bugarski radio.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.