U CDU vlada nezadovoljstvo odlukom o kandidatu za kancelara

BERLIN – U Hrišćansko demokratskoj uniji (CDU) Nemačke vlada veliko nezadovoljstvo odlukom da šef te stranke Armin Lašet bude kandidat unionista za kancelara, a brojni poslanici i obični članovi strahuju da bi on mogao da izgubi na parlamentarnim izborima u septembru.

Pre svega na istoku zemlje je veliki strah od gubitka popularnosti CDU.

Tako CDU u pokrajini Zaksen-Anhalt želi, pre svega, na predstojećim pokrajinskim izborima, zakazanim za 6.jun, da vodi kampanju sa šefom CSU Markusom Sederom, koji je bio protivkandidat Lašetu u trci za mesto kandidata unionista za budućeg kancelara.

I u pokrajini Tiringija Albert Vajler u predizbornoj trci u toj pokrajini najavljuje da će pozvati Sedera i Fridriha Merca da pomognu u njegovom okrugu, jer ih građani žele.

Istovremeno je CDU, prema pisanju „Bilda“, suočen sa talasom istupanja članstva.

Brojni okružni odbori poručuju da dugogodišnji članovi zbog frustracije žele da napuste partiju.

Ramus Vege šef CDU iz okruga Lauenburg kaže da su članovi nezadovoljni odlukama u Berlinu i to, kako konstatuje, s pravom.

Oni članovi koji ne žele da istupe iz stranke, a kod kojih vlada nezadovioljstvo, nameravaju da ne izađu na izbore, ili svoj glas daju drugima.

„Bild“ je dobio brojna pisma pristalica CDU, koji ukazuju da će na jesen dati glas Zelenima ili Slobodarskoj partiji (FDP), ali i neki ne žele uopšte da glasaju.

„Već 31 godinu sam veran glasač CDU. Odlukom o nominovanju Lašeta to je sada prošlost“, naveo je jedan od brojnih razočaranih glasača CDU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.