U trendu

U Češkoj završni dan glasanja na parlamentarnim izborima

PRAG – Česi danas glasaju na parlamentarnim izborima, a ankete sugerišu da premijer Andrej Babiš, milijarder, populista, ima dobre izglede da se održi na vlasti uprkos turbulentnom prvom mandatu praćenom brojnim skandalima.

Parlamentarni izbori u Českoj, članici EU i NATO, održavaju se neposredno nakon što je Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara u projektu nazvanom Pandorini papiri izvestio o detaljima finansijskog poslovanja Babiša, prenosi AP.

U dosijeu Pandorini papiri predstavljeni su detalji o tome kako veliki broj najbogatijih i najmoćnijih ljudi na svetu navodno krije svoje bogatstvo od poreskih organa.

Novinari tvrde da je Babiš (67) uložio više od 20 miliona dolara u ofšor kompanije za kupovinu 16 nekretnina u Francuskoj, ali on negira da je kršio zakon.

Sve ankete favorizuju njegov centristički pokret ANO (DA) koji bi mogao da pobedi na izborima sa najmanje 25 odsto glasova.

Međutim, nije jasno da li će česki, evroskeptični premijer uspeti da osvoji dovoljno glasova da oformi novu koalicionu vladu Češke.

Izborni rezultati se očekuju kasnije danas.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.