U trendu

Vuk Jeremić zadovoljan – u četvrtom krugu najbolji rezultat

Kandidat Srbije za generalnog sekretara UN Vuk Jeremić zauzeo je treću poziciju u četvrtoj rundi neformalnog izjašnjavanja za naslenika Ban Ki-muna, prenose mediji u Srbiji.

Nekadašnji šef diplomatije Srbije dobio je devet pozitivnih, četiri negativna i dva neopredeljena glasa, što je njegov najbolji rezultat u četiri runde glasanja.

Prema saznanjima B92.net, prvu poziciju je zadržao portugalski kandidat Antonio Gutereš sa 12 pozitivnih, dva negativna i jednim neopredeljenim glasom, dok je na drugom mestu Miroslav Lajčak (10-4-1).

Iza Jeremića plasirali su se Srđan Kerim (8-7-0), Suzana Malkora (7-7-1), Irina Bokova (7-5-3), Danilo Tirk (7-6-2), Helen Klark (6-7-2), Kristijana Figures (5-10-0) i Natalija German (3-11-1).

„Nakon upravo završenog glasanja u Savetu bezbednosti mislim da imamo razloga za zadovoljstvo, pre svega zbog činjenice da se smo se zadržali u vrhu liste kandidata za novog GS UN, u kojem se kontinurano nalazimo od početka procesa“, rekao je Jeremić.

Dodao je da je ovim glasanjem potvrđeno da se plasirao u samu završnicu izbora.

“To smatram značajnim dostignućem. U nastavku procesa može se očekivati da će stalne članice Saveta bezbednosti ući u direktne međusobne pregovore oko vodećih kandidata. Nastavicemo kampanju pojačanim intenzitetom tokom zasedanja Generalne skupštine u Njujorku, u nastojanju da našu zemlju predstavimo u najboljem svetlu na međunarodnoj sceni“, zaključio je Jeremić.

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar