U trendu

U CG ove godine više HIV pozitivnih nego u protekle dve

PODGORICA – Od početka ove godine do kraja novembra u Crnoj Gori su registrovana 32 nova slučaja HIV virusa, što je više nego u prethodne de godine ukupno, saopšteno je podgoričkim Vijestima iz Instituta za javno zdravlje, povodom Međunarodnog dana borbe protiv AIDS-a.

Prema ovim podacima, u prošloj godini u Crnoj Gori je registrovano 13 osoba inficiranih HIV-om.

“ Tokom ove godine, do kraja novembra registrovane su 32 osobe, od kojih su skoro trećina osobe koje imaju dijagnostikovanu HIV infekciju od ranije, koristili terapiju u drugoj državi, ali su od ove godine na terapiji u našoj zemlji”, naveli su iz IJZ.

U ovoj ustanovi prošle sedmice organizovano je besplatno i poverljivo testiranje na HIV i hepatitise, a interesovanje je, kažu, bilo nešto veće u odnosu na prethodne dve godine.

Dodaju da ipak moraju da ulože dodatne napore u samu medijsku promociju testiranja.

”Podaci o broju osoba koje su testirane tokom obeležavanja Evropske nedelje testiranja na HIV i hepatitise se još prikupljaju”, odgovorili su iz IJZ-a.

Prema podacima ove ustanove, iz Registra, na kraju 2021. godine sa HIV-om je živelo 266 osoba, od kojih 237 muškaraca i 29 žena.

Prvi slučaj HIV infekcije u Crnoj Gori je registrovan 1989. godine i od tada do kraja 2021. godine, registrovana je ukupno 331 osoba inficirana HIV-om, od kojih je 47 odsto u momentu otkrivanja infekcije bilo u stadijumu AIDS-a.

”U istom periodu 65 osoba je umrlo od AIDS-a”, naveli su iz IJZ-a.

Dodaju da se najveći broj HIV infekcija (76 odsto) dijagnostikuje u uzrastu od 20 do 39 godina, a značajno veći broj inficiranih su muškog pola.

Prema podazima IJZ-a najveći broj registrovanih je u Podgorici, 44 odsto, i u primorskoj regiji, 38 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.