U trendu

U EP razgovori o Zapadnom Balkanu i proširenju EU

BRISEL – Poslanici Evropskog parlamenta i članovi nacionalnih parlamenata zemlja Zapadnog Balkana, razgovaraće danas u Briselu o procesu evrointegracija i politici proširenja EU.

„Parlamentarci iz Albanije, BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije, uključujići i lidere političkih i parlamentarnih grupa, zajedno sa evropskim parlamentarcima razmeniće mišljenja o izazovima i pespektivi politike proširenja EU“, kažu u Evropskom parlamentu.

Okrugli sto o pristupanja Zapadnog Balkna EU otvoriće predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli i komesar za proširenje Oliver Varheji.

U Evropskom parlamentu napominju da je ovo prva zvanična poseta Varhejija parlamentu u Briselu od kad je postavljen na mesto komesara.

Poslanicima Evropskog parlamenta i nacionalnih parlamenta zemlja regiona obratiće se i novoimenovani izvestilac EP za Zapadni Balkan Tonino Picula.

Picula je na tu funkciju izabran u susret samita EU Zapadni Balkan koji je planiran da se održi u Zagrebu maja 2020. godine kao bi izradio preporuke Parlamenta za Savet EU i Evropsku komisiju o otvaranju pretpristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom i davanju novog zamaha procesu proširenja.

U diskusiji s parlamentarcima sa Zapadnog Balkna učestvovaće i izvestioci Evropskog parlamenta za zaduženi za zemlje regiona kao i predsednici parlamentarnih delegacija za saradnju sa državama Zapadnog Balkana.

Predsedavajući Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta David Mekalister sutra će održati konferenciju za medije na temu politike proširenja EU i perspektiva zemalja Zapadnog Balkna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.