U trendu

U erupciji na Havajima uništeno najmanje 26 kuća, lava i otrovni gas prete stanovništvu (video)

Najmanje je 26 kuća uništeno je nakon što se desetak pukotina otvorilo u zemlji kao posledica vulkanskih aktivnosti na havajskom Velikom ostrvu, objavile su lokalne vlasti.

https://youtu.be/HK6_PfWK-_c

Nedavna erupcija vulkana Kilauea koji je izbacivao lavu u blizini naseljenog dela ostrva naterao je na evakuaciju preko 1.500 ljudi.

Do erupcije, tokom koje je vulkan izbacivao lavu nekoliko stotina metara uvis, došlo je posle urušavanja kratera na istočnom delu vulkana i brojnih potresa koji su se dogodili za manje od 24 sata.

Stotine ljudi iz područja u blizini vulkana smešteno je u improvizovana skloništa, dok su stotine drugih sklonili kod rodbine i prijatelja.

Brojni potresi koji su pratili erupciju vrhunac su dostigli u petak s nekoliko snažnih udara, od kojih je jedan bio jačine 6,9 i osetio se i na ostrvu Oahuu, na kom se nalazi i grad Honolulu.

Na Velikom ostrvu proglašeno je vanredno stanje, a više lokalnih puteva razrušeno je ili blokirano kamenjem.

Naučnici su upozorili da bi mogle da nastanu nove pukotine u zemlji, ali ne mogu da predvide na kojim tačno područjima. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upozorio je da gas sumpor-dioksid, koji se ispušta iz pukotina, može biti smrtno opasan u većim količinama.

Havajska agencija za civilnu zaštitu upozorila je da bi kontinuirano izbijanje lave moglo dostići temperaturu od 1148 stepeni Celizijusa, a stručnjaci ne znaju koliko dugo će vulkanska aktivnost trajati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.