U FR zabranjena desničarska grupa Identitet generacije

PARIZ – Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanjin saopštio je da je danas na snagu stupila odluka Saveta ministara o zabrani rada ultra desničarske grupe Identitet generacije (Generation Identity) optužene za upotrebu govora mržnje i organizovanja u „privatnu miliciju“.

Kako je rekao, to udruženje i njegovi članovi držali su govor mržnje koji podstiče na diskriminaciju ili nasilje nad pojedincima zbog njihovog porekla, rase ili veroispovesti, kao i zbog organizovanja neke vrste organizacije koja podseća na vojnu organizaciju, prenosi francuski Mond.

Kako se navodi, ta grupa je primala donacije od Brentona Taranta, koji je organizovao napad u Krajstčerču na Novom Zelandu kada je ubijen 51 vernik.

Grupa Identitet generacije osnovana je 2012. godine u Lionu i tada je imala oko 2.800 članova, međutim broj aktivista je u međuvremenu spao na oko 800.

Grupa je poznata po tome što je 2017. godine zauzela krov džamije u izgradnji u Poatjeu kada su njene pristalice uzvikivale neprijateljske parole prema muslimanima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.