U Hagu otvorena kancelarija za sprskog tužioca u Eurodžast

HAG – Republički javni tužilac Zagorka Dolovac je danas u Hagu, zajedno sa predsednikom Evrodžasta Ladislavom Hamranom, otvorila stalnu Kancelariju tužioca za vezu Srbije u Eurodžastu.

Na ovaj način zaokruženi su višegodišnni napori koje je Republičko javno tužilaštvo, zajedno sa drugim nadležnim organima Republike Srbije, uložilo u uspostavljanje direktne saradnje sa ovom najvažnijom pravosudnom mrežom za krivičnopravnu saradnju Evropske Unije, saopšteno je iz kabineta Dolovac.

Tim povodom ona je izrazila uverenje da otvaranje kancelarije kojom se uspostavlja stalno prisustvo srpskog tužioca za vezu u ovoj instituciji Evrpspke Unije, predstavlja događaj od prvorazredne važnosti za našu zemlju u okviru postupka pristupanja Uniji, te da predstavlja priznanje za odlične rezultate Republičkog javnog tužilaštva koji su postignuti u međunarodnoj saradnji sa tužilaštvima i sudovima zemalja članica Evropske Unije.

Predsednik Evrodžast-a, pohvalio je dosadašnju saradnju i posvećenost srpskog tužilaštva zajedničkom radu na suzbijanju kriminala koji pogađa Evropsku Uniju i Republiku Srbij i istakao da je Srbija godinama bila u samom vrhu zemalja koje nisu članice Unije po saradnji sa Evrodžast-om.

Očekuje da će otvaranje kancelarije srpskog tužilaštva u Hagudoprineti daljem unapređenju bliske saradnje, s obzirom da tužioci Srbije i zemalja članice EU od danas imaju mogućnost direktne i neposredne komunikacije i koordinacije krivičnog gonjenja u predmetima u kojima postupaju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.