U trendu

U Hagu sastanak Zajedničkog istražnog tima za ratne zločine u Ukrajini

Predstavnici grupe zemalja koje rade zajedno na istrazi ratnih zločina u ruskoj invaziji Ukrajine sastaju se danas u Hagu uz pozive da se odgovorni za zločine izvedu pred lice pravde. 
Današnji koordinacioni sastanak u agenciji EU za pravosudnu saradnju Eurodžast (Eurojust) okuplja članove Zajedničkog istražnog tima i tužioca Medjunarodnog krivičnog suda Karima Kana. Sastanak se održava u vreme kada ruske snage nastavljaju da granatiraju ukrajinske gradove.

Ruska invazija Ukrajine je osudjena u svetu kao ilegalni akt agresije. Ruske snage optužene su za ubijanje civila u Buči kod Kijeva i zbog ponovljenih napada na civilnu infrastrukturu uključujući bolnice i pozorište u opkoljenom gradu Marijupolju gde su se sklonile stotine civila.

Zajednički istražni tim sastavljen od predstavnika Ukrajine, Litvanije i Poljske koji se sastaje danas u Hagu uspostavljen je krajem marta, nekoliko nedelja pošto je Medjunarodni krivični sud otvorio istragu u Ukrajini, kada je desetine zemalja članica suda podržalo takvu jednu istragu.

Glavni tužilac Medjunarodnog krivičnog suda Karim Kan posetio je Ukrajinu uključujući Buču i ima tim istražitelja u zemlji koji prikupljaju dokaze.

Medju prisutnim na sastanku će biti i glavna tužiteljka Ukrajine Irina Venediktova. Njena kancelarija već je otvorila više od 8.000 istraga vezanih za rat i identifikovala više od 500 osumnjičenih, uključujući ruske ministre, vojne komandante i propagandiste.  

Prošle nedelje u prvom slučaju vezanom za rat ukrajinski sud osudio je zarobljenog ruskog vojnika na maksimalnu kaznu doživotnog zatvora zbog ubistva civila. 

Danas je ukrajinski sud osudio dva ruska vojnika za ratne zločine zbog granatiranja civilnih zgrada, i osudio ih za po 11 i po godina zatvora. 

Rusija negira da su njene snage odgovorne za zločine.

Sastanak u Hagu nije jedino mesto gde se traži odgovornost za zločine.

Tužioci u Poljskoj, Nemačkoj, Litvaniji, Letoniji, Estoniji, Francuskoj, Slovačkoj, Švedskoj, Norveškoj i Švajcarskoj otvorili su svoje istrage. I raste broj poziva za uspostavljanje specijalnog suda da se sudi Rusiji za zločine u agresiji na Ukrajinu. Medjuanrodni krivični sud ne može da sudi o tome zato što ni Rusija ni Ukrajina nisu članice suda.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.