U trendu

U Hongkongu uhapšeni članovi prodemokratskog udruženja

Policija Hongkonga uhapsila je danas više članova udruženja koje organizuje godišnje bdenje u znak sećanja na represiju na trgu Tjenanmen, dan posle njihovog odbijanja da učestvuju u istrazi o nacionalnoj bezbednosti.

U kratkom saopštenju udruženje „Hongkong Alajans“ (Hong Kong Alliance) potvrdilo je da su tri njihova člana uhapšena jutros.

Novinar agencije Frans pres konstatovao je da je još jedan član udruženja izašao iz svoje kancelarije sa lisicama na rukama u pratnji policije.

Policija je potvrdila hapšenje tri muškarca i jedne žene zato što „nisu dali informacije“ vezane za zakon o nacionalnoj bezbednosti. Njih četvoro je u pritvoru zbog potreba istrage.

Udruženje je deo prodemokratskih grupa pod udarom istrage vezane za zakon o nacionalnoj bezbednosti koje je nametnuo Peking u toj bivšoj britanskoj koloniji da bi eliminisao svako neslaganje posle velikih demonstracija 2019.

Prošlog meseca policija je naredila Udruženju da podnese finansijske i operacionalne podatke i optužila ga da je strani agent.

Udruženje je ignorisalo taj zahtev prema kome treba da se daju lični podaci svih članova od njegovog osnivanja 1989, i svih izveštaja sa sastanaka i finansijskih izveštaja kao i svih razmena sa nevladinom organizacijama za odbranu demokratije i ljudskih prava u Kini.

Kada je juče istekao rok da se odgovori tim zahtevima članovi udruženja su uputili pismo vlastima u kome objašnjavaju da je zahtev nelegalan, arbitraran i da nema dokaza da je načinjen prestup.

Udruženje je takodje odbacilo optužbu da je „strani agent“ objasnivši da je ono lokalno udruženje koje radi za ljude u Honkongu.

Odelenje policije zaduženo za nacionalnu bezbednost u Hongkongu objavilo je sinoć upozorenje da onima koji ne saradjuju sa njegovim istragama preti novčana kazna i do šest meseci zatvora.

Udruženje je nekad bilo jedan od simbola političkog pluraliteta grada. Svake godine od 1989. okupljalo je 4. juna desetine hiljada ljudi u parku za bdenje uz sveće za žrtve represije na trgu Tjananmen, uz slogane koji pozivaju na demokratiju u Kini. Poslednje dve godine bdenja su zabranjena, i muzej koji vodi Udruženje zatvoren je pre nekoliko meseci.

Vlasti u Pekingu i Hongkongu upozorile su da će buduća bdenja svakako predstavljati kršenje zakona o nacionalnoj bezbednosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.