U trendu

U HR 82 odsto za sankcije Rusiji, ali ne i za rast cena

ZAGREB – Čak 82 posto ispitanika u Hrvatskoj podržava ekonomske sankcije EU protiv Rusije, što je veći udeo nego na nivou cele EU, ali gotovo četvrtina nije spremna na mogući rast cena energije i hrane zbog sankcija, rezultat je danas objavljenog istraživanja Eurobarometra, prenela je Hina.

Iz Kancelarije Evropskog parlamenta je saopšteno sankcije najmanje podržavaju građani Bugarske (44 posto), na Kipru (54 posto) i Slovačkoj (57 posto), dok se najviše ispitanika sa sankcijama slaže u Švedskoj (95 posto) i u Portugalu, Poljskoj i Danskoj (po 94 posto).

Istraživanje Eurobarometra pokazuje i da samo 10 posto građana EU-a ima pozitivno mišljenje o Rusiji, a 22 posto gleda pozitivno na Kinu, 28 posto na Tursku, a 38 posto na Indiju.

Većina stanovnika EU-a ima pozitivno mišljenje o Ujedinjenom Kraljevstvu (65 posto) i SAD-u (58 posto).

Premapisanju Hine, posljednji put kada je Eurobarometar postavio to pitanje 2018. pozitivan stav o Rusiji je imalo 30 posto Evropljana pa je velika promena zasigurno posledica invazije na Ukrajinu.

Pozitivan odnos prema Rusiji ima 13 posto Hrvata, ali ih 37 posto ima pozitivan stav prema Kini, a većina i prema Turskoj (52 posto) te Indiji (53 posto).

Pozitivno na SAD gleda 53 posto Hrvata, a 63 posto ima pozitivan stav prema Ujedinjenom Kraljevstvu (64 posto).

Međutim, konstatuje agencija, situacija je drugačija kada se postavi pitanje spremnosti na podnošenje posledica mogućeg rasta cena energije i hrane zbog sankcija.

Na nivou EU 40 posto je građana spremno da podnese rast cena energije kao posledicu sankcija Rusiji, a 58 posto nije.

Samo je 21 posto ispitanika u Hrvatskoj spremno da podnse rast cena energije, a 78 posto nije, dok ih sličan postotak (76 posto) nije spreman da prihvati rast cena hrane kao posledicu sankcija.

Rast cena energenata spremna je da prihvati većina ispitanika samo u Danskoj (85 posto), Švedskoj (79 posto), Holandiji (73 posto), Finskoj (70 posto) i Luksemburgu (57 posto), a spomenute su zemlje takođe jedine u kojima je većina građana spremna na porast cijena hrane.

Najmanji je postotak ispitanika spreman da prihvati porast cena energenata i hrane u Bugarskoj, Grčkoj, Kipru i Slovačkoj, a na petom je mestu Hrvatska.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar