U trendu

U HR vakcinisano samo 54,7 posto starijih od 80 godina

ZAGREB – Samo 54,7 posto građana Hrvatske starijih od 80 godina vakcinisalo se barem jednom dozom protiv korone, podaci su Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) pa stručnjaci najavljuju moguću povećanu smrtnost u narednom talasu epidemije, piše danas zagrebački Jutarnji list.

Navodi se da će nažalost ta brojka teško značajnije povećati jer se neretko radi o teško pokretnim ili nepokretnim građanima koje bi trebalo vakcinisati u kući, a to su činili samo retki lekari porodične medicine, piše list.

Ukazuje se da što je manje vakcinisanih u pojedinoj zemlji, a posebno starijih od 60, to je smrtnost veća pa sve zemlje nastoje da vkcinisisu što više svojih seniora.

U ovom trenutku u Hrvatskoj je ukupno vakcinisano 47 posto odraslih stanovnika, što je sigurno premalo, posebno u oređeju sa drugm zemljama Evropske unije.

Na Islandu je, na primer, vakcinisano 90 posto građana, u Belgiji 82,7, u Danskoj 80, Malti 82, Finskoj 76,7, Irskoj 77, a Španiji 73 posto odraslih.

Gore od Hrvatske su Bugarska, Rumunija i Letonija.

Uzme li se u obzir da je u Hrvatskoj jednom dozom vakcinisano samo 54,7 posto starijih od 80 godina, smrtnost bi u narednom talasu korone mogla biti velika, ukazuje Jutarnji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.