U trendu

U HR za osam meseci ove godine ubijeno osam žena

ZAGREB – U Hrvatskj je tokom prošle godine ubijeno 19, a u prvih osam meseci ove godine osam žena, saopšteno je danas povodom obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i u porodici.

Prošle je godine prijavljeno 1.578 krivičnih dela nasilja u porodici, a u najvećem su riziku žene od 45 do 55 godina, rekao je ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović na konferenciji „Integrirani pristup zaštiti od nasilja nad ženama i nasilja u porodici“ posvećenoj prevenciji i edukaciji za suzbijanje ove vrste nasilja.

Ministar je rekao i da će dodatnu energiju fokusirati na virtualno zlostavljanje, govor mržnje i online nasilje, protiv svih oblika diskriminacije, seksualnog nasilja te trgovine ženama i decom.

Prema policijskoj statistici, nasilje u porodice se najčešće događa sredinom sedmice, sredom, a po obrazovnom statusu počinitelja 61,64 posto ima završenu srednju školu, njih 21,92 posto osnovnu, dok je 16,41 su visokoobrazovani.

Prema pokazateljima u prvih osam meseci ove godine uočeno je smanjenje ukupnog broja slučajeva nasilja u porodici za 16,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, ali je istovremeno povećan broj za 14,7 posto u odnosu na prethodnu godinu, preneli su hrvatski mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.