U trendu

U Idlibu poruke podrške Ukrajini na 11. godišnjicu rata u Siriji

Nekoliko hiljada sirijskih antivladinih demonstranata okupilo se danas u Idlibu i drugim gradovima na severozapadu zemlje povodom 11. godišnjice početka sukoba u zemlji, izražavajući i nezadovoljstvo zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Pre tačno 11 godina, 15. marta 2011. godine, represijom prodemokratskih demonstracija počeli su sukobi u Siriji. Rat u toj zemlji je tokom godina postao složeniji sa intervencijom pobunjenika, džihadista, regionalnih snaga i drugih zemalja, medju kojima je Rusija koja podržava vlasti u Damasku.

Okupljeni na glavnom trgu Idliba, više od 5.000 ljudi učestvovalo je u jednom od najvećih mitinga u poslednjih nekoliko meseci u toj poslednjoj enklavi koja pruža otpor snagama sirijskog predsednika Bašara el Asada.

Mnogi demonstranti su rekli da je ruska invazija na Ukrajinu, koju je Asad podržao, ista sa onim što se desilo u Siriji.

„Ono što se dešava u Ukrajini je isto što i ovde. Neprijatelj je isti, cilj je isti“, ocenili su okupljeni.

Neki su savetovali Ukrajince da učvrste svoje bolnice bolnice cementnim blokovima, jer „neprijatelj (ruski predsednik Vladimir) Putin ne pravi razliku izmedju civila, ranjenika i boraca“.

Ruska vojna intervencija u korist režima u Damasku 2015. promenila je tok rata, uništivši nade miliona Sirijaca da će smeniti režim.

Ratna taktika usvojena u Ukrajini liči na one koje je isprobala Moskva u Siriji, gde su Rusi testirali većinu svog oružja. Osim toga, Moskva trenutno regrutuje hiljade boraca u Siriji, iz redovne vojske i drugih formacija kako bi ih rasporedila po Ukrajini, navela je agencija Frans pres.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar