U trendu

U Indiji najavljeno testiranje vakcina kompanije Moderna

NJU DELHI – Indijska zdravstvena poslovna grupacija Tata saopštila je da su počeli inicijalni pregovori sa američkom farmaceutskom kompanijom Moderna o primeni njenih vakcina u Indiji.

U izveštaju indijskog dnevnika Ekonomik tajms navodi se da bi poslovna grupacija Tata trebalo da osnuje zajednički stručni tim sa indijskim Savetom za naučna i industrijska istraživanja koji bi bio zadužen da sprovede klinička ispitivanja Modernine vakcine protiv kovida-19, prenosi Rojters.

Suprotno vakcinama kompanije Fajzer, koja moraju da se skladište i čuvaju na temperaturi od minus 70 stepeni Celzijusa, Modernine vakcine se mogu čuvati u običnom frižideru, zbog čega su poželjnije za siromašne zemlje kao što je Indija, koje nemaju potrebnu infrastrukturu za održavanje ledenog lanca i skladištenje takvih vakcina.

Na osnovu dosadašnjih istraživanja, ustanovljeno je da je vakcina kompanije Moderna efikasna do 94,1‚odsto i ona je odobrena za primenu u SAD u decembru, a i u Evropi početkom januara ove godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.