U trendu

U Izraelu otvorena birališta, četvrti put za manje od dve godine

Birališta širom Izraela otvorena su jutros u 7 sati po lokalnom vremenu da Izraelci glasaju na parlamentarnim izborima četvrti put za manje od dve godine.

Konzervativna partija Likud premijera Izraela Benjamina Netanjahua je po ispitivanjima javnog mnjenja najjača, ali to ne znači da će on sa svojim saveznicima imati većinu u parlamentu, Knesetu sa 120 poslaničkih mesta.

Blok protiv Netanjahua koji se sastoji od levičarskih,desničarskih i centrističkih stranaka ima, kako se čini, još manje izgleda da obrazuje vladajuću koaliciju.

Pravo glasa ima 6.578.084 Izraelaca i oni mogu da glasaju na 13.685 glasačkih mesta u Izraelu i još 103 u izraelskim diplomatskim predstavništvima u inostranstvu, javljaju izraelski mediji.

Očekuje se da će 60 do 70 odsto glasova biti prebrojano do sutra ujutru.

Kneset je raspušten u decembru 2020. godine i otvoren je put novim izborima u nastojanju da se prevazidje politički zastoj.

U Izraelu se glasa za političke stranke, a nijedna do sada nije osvojila većinu od 61 mandata.

Netanjahu koji je na čelu Vlade Izraela kontinuirano u poslednjih 12 godina nada se da će ga glasači nagraditi za uspešnu kampanju vakcinacije i normalizaciju odnosa sa četiri arapske zemlje, zahvaljujući posredovanju bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, te da će šesti put postati premijer.

Njegovi rivali medjutim ističu ranije greške u borbi protiv pandemije, zbog koje je preminulo više od 6.000 Izraelaca, činjenicu da se oslanja na verske i ultranacionalističke saveznike, a pre svega što mu se sudi za korupciju, navodi Asošiejted pres.

Netanjahu ima reputaciju političkog madjioničara i vrhunskog manipulatora sposobnog da prebrodi svaku krizu.

On se sada nada novom čudu, da će u novom parlamentu imati podršku za imunitet od sudskog gonjenja ili zamrzavanje procesa.

Protivnici ga medjutim opisuju kao serijskog lažova koji je doveo do dvogodišnjeg političkog zastoja jer je svoje političko preživljvanje i pravne probleme stavio ispred interesa zemlje.

Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da će izborna trka biti tesna i da bi politički zastoj mogao da potraje i čak dovede do petih uzastopnih izbora.

Partija centra Ješ atid (Ima budućnosti) Jaira Lapida biće, sudeći po anketama, druga najveća u Knesetu posle Likuda, ali je nejasno da li ona može sa svojim saveznicima obrazovati koaliciju.

Netanjahuov drugi protivnik je Gideon Sar sa novom partijom Nova nada koju čine bivši političari Likuda, a on se predstavlja kao alternativa za vladavinu zemljom mada mu je popularnost opala posle početnog uspeha.

Drugi bivši Netanjahuov saveznik, a sada rival čvrstorukaš i nacionalista Naftali Benet, mogao bi da bude ključan za obrazovanje koalicije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.