U trendu

U Kabulu protest zbog zatvaranja srednjih škola za devojčice

Oko 20 žena i devojaka demonstriralo je danas u Kabulu, vičući „otvorite škole“, u znak protesta zbog odluke talibanskih vlasti u Avganistanu da zatvore srednje obrazovanje za devojčice, prenela je agencija Frans pres na licu mesta.

Učesnice protesta su uzvikivale „Pravda“, a neke su nosile plakate sa natpisom „Uzeli ste mi zemlju, nemojte i moje obrazovanje“.

Skup je trajao manje od sata vremena pošto su na lice mesta došli naoružani talibani koji su rasterali učesnike protesta.

Talibani, koji su na vlasti u Avganistanu od avgusta 2021. godine, poništili su u sredu odluku o dozvoli devojčicama da pohadjaju srednju školu. Ta odluka je poništena nekoliko sata pre najavljenog dolaska devojčica u škole.

Odluka o zabrani pristupa devojčicama školama izazvala je brojne osude medjunarodne zajednice. UN, Evropska unija i SAD pozvale su talibanske vlasti da dozvole obrazovanje devojkama.

Za sedam meseci vladavine, talibani su nametnuli mnoga ograničenja ženama. Zabranjeno im je da rade mnoge državne poslove, imaju je ograničenja u načinu oblačenja i zabranjeno im je da same putuju van svojih gradova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.