U trendu

U Kaliforniji vanredno stanje, u Vašingtonu rekordne padavine- prokišnjava Bela kuća (video)

Američki predsednik Donald Tramp proglasio je vanredno stanje u Kaliforniji, nakon što su dva snažna zemljotresa i hiljade manjih potresa pogodili tu američku saveznu državu.

Proglašenjem vanrednog stanja, stvorila se mogućnost da se iz državnog budžeta izdvoji novac za pomoć onima koji su najviše pogođeni zemljotresima, prenosi AP.

Deklaracijom je Savezna agencija za vanredne situacije zvanično ovlašćena da koordiniše naporima za pomoć ugroženima u okruzima Kern i San Bernardino.

Zemljotresi jačine 6,4 i 7,1 stepena su pogodili Kaliforniju u četvrtak i petak i naneli štetu putevima, ali i brojnim domaćinstvima.

Obilna kiša uzrokovala je poplave na ulicama u Vašingtonu, a u pojedinim delovima za samo jedan sat oborila je rekord.

Nadležni su saopštili da je iz automobila koji su se zaglavili u vodi izvučeno 15 osoba, a i delovi Bele kuće su prokišnjavali, prenosi Glas Amerike.

Nacionalna meteorološka služba upozorila je u 9 sati ujutru po lokalnom vremenu da je količina padavina „opasna po život“ i apelovala na ljude da nađu sklonište.

Za samo jedan sat napadalo je 8,4 cm kiše – što je količina koja je oborila rekord od 5,6 cm iz 1985.

Još više padavina bilo je u Arlingtonu, Virdžiniji gde je palo 12,7 cm kiše.

Kako se navodi, neke metro stanice u Vašingtonu su toliko prokišnjavale da su se bukvalno stvorili vodopadi, a muzeji i spomenici u Vašingtonu su bili privremeno zatvoreni.

Fotografije na Tviteru pokazale su da je prokišnjavale čak i prostorije u podrumu Bele kuće.

„Bela kuća prokišnjava“, napisala je uz objavljenu fotografiju novinarka CNN-a Betsi Klajn.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.