U trendu

U Kanadi prvi put više starijih nego dece

Prvi put u istoriji u Kanadi je gradjana starijih od 65 godina više nego mladjih od 14 godina.

Statistička služba je danas saopštila da novi podaci pokazuju da je u Kanadi 5,9 miliona gradjana starijih od 65 godina, a da je dece 5,8 miliona.

Prva generacija „bejbibumera“ – rodjenih posle Drugog svetskog rata, napunila je 65 godina 2011. Od tada pa do 2016. godine, broj Kanadjana sa 65 i više godina porastao je za 20 odsto.

Prošle godine je 100 godina napunilo 8.230 Kanadjana, i to je starosna grupa koja najbrže raste.

Statistička služba je navela da stari, uprkos povećanju broja, ipak čine srazmerno mali udeo u ukupnom broju stanovnika – 16,9 odsto.

U SAD stariji od 65 godina čine 14,5 odsto ukupnog broja stanovnika, u Italiji i Nemačkoj više od 21 odsto, a u Japanu čine 25,1 odsto.

Statistička služba predvidja da bi u Kanadi 2031. godine starije od 65 godina moglo biti više od 23 odsto gradjana, dok bi procenat dece do 14 godina mogao ostati kao 2016. godine – 16 odsto.

Uprkos konstantnom prilivu doseljenika koji je poslednjih 30 godina znatno uticao na stanovništvo Kanade, prosečna starost se nije bitno promenila, pošto većina imigranata dolazi kada ima više od 30 godina.

Demograf u analitičkoj kompaniji „Envajroniks analitiks“ (Environics Analytics) Dag Noris ocenio je da će ubrzanje starenje stanovništva Kanade, izmedju ostalog, imati bitne posledice na ekonomski rast delom i jer stariji manje troše.

„Uticaj penzija i zdravstvene zaštite je veoma dobro poznat, pošto će starenje stanovništva doneti povećanje državnih rashoda u tim oblastima. Za mnoge Kanadjane starije stanovništvo znači više brige za rodjake i prijatelje“, rekao je on.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike