U trendu

U Kanadi značajne štete u udaru oluje „Fiona“

OTAVA – Kanadska istočna obala Atlantika pretrpela je značajnu štetu prilikom snažnog udara oluje „Fiona“ i u toku je saniranje posledica, procena štete i ponovno uspostavljanje telekomunikacija i snabdevanja elekrtičnom energijom, javlja danas Rojters.

Oluja je pogodika Kanadu u subotu, a zvaničnici navode da će biti potrebno duže vreme da se sanira šteta koju je „Fiona“ izazvala.

Najjača oluja ikada pogodila je istočnu obalu Kanade uraganskom jačinom, srušila kuće, mostove, puteve, dovela do evakuacije, čupala je drveće i prekinula telekomunikacije i snabdevanje strujom.

Kanadski premijer Džastin Trudo rekao je da će vojska učestvovati u rašćišćavanju ruševina i terena, napominjući da će to zahtevati velike napore zbog veličine štete.

Uprkos intenzitetu, na svu sreću, u oluji nije bilo poginulih, niti ozbiljnije povređenih ljudi, jer su se građani pridržavali uputstava lokalnih vlasti.

Hiljade stanovnika Nove Škotske, Ostrva princa Edvarda i Njufaundlenda su bez struje i telekomunikacija, a za uspostavljanje prvobitnog stanja možda će biti potrebne i sedmice.

Procena štete koju je načinila „Fiona“ biće završena narednih dana, možda i sedmica, saopštili su zvaničnici.

„Fiona“ je imala brzinu od 170 kilometara na sat.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar